PROTESTELE ȘI EFECTELE LOR


(Foto: Claudiu Morar)

Anul 2017 începe în forța pentru români care de la sfârșitul lunii ianuarie, la două săptămâni de la învestirea guvernului PSD-ALDE, condus de Sorin Grindeanu au început protestele de stradă.

De ce au început protestele? Nu este o întrebare fără răspuns, cetățenii având multiple motive pentru a ieși în stradă.

Primul act al poveștii începe în data de 18 ianuarie, când cetățenii au început să protesteze față de ordonanțele privind grațierea și modificarea Codului penal. Manifestanții și-au strigat nemulțumirea la sediile PSD și ALDE. Se estimează că în prima zi de proteste au ieșit în stradă circa 5000 de oameni în toată țara.

Începutul actului doi a fost în momentul când ministrul justiției, pe numele său de Florin Iordache, a anunțat în presă la o oră „foarte decentă“ și să fim serioși chiar „potrivită și de maximă audiență“, adică la ora 24, în noaptea de 31 ianuarie că Guvernul a publicat în monitoriul oficial ordonanțele privind grațierea unor fapte și modificarea Codului Penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu. Aici a fost punctul care a scos în stradă studenții, oamenii care se deplasează cu cârje, mamele împreună cu copiii lor cu vârste fragede sau simplii cetățeni cu animalele de companie, mărșăluind în speranța că se va schimba ceva.

Actul trei și punctul culminant al acestor proteste a fost când manifestațiile de strada au atins un număr istoric, românii reușind să se strângă în număr de 500.000, în data de cinci februarie în toate piețele principale din țară. Chiar dacă Guvernul a anunțat abrogarea OUG 13/2017, în aceeași zi.

Proteste din România, au făcut zile întregi subiecte de știri în întreaga lume. Mesajele transmise de români ajungeau peste tot, mai puțin la Guvernul care ne conduce țara.

Românii inventivi ca de fiecare dată, au avut niște mesaje pe masura numărului de protestatari. Cele mai amuzante, dar și adevărate mesaje sunt: „El e Liviu. Liviu minte și fură alături de cei asemenea lui. Nu fi ca Liviu! “, „Vă dau suta înapoi numai să scăpaăm de voi!“, „Când fărădelegea devine lege, rezistența devine o datorie!“, „Liviu Dragnea ești boier, vei fi șef de palier!“, „România we will never LIV IU!“, „Fetele de la Sibiu, știu că Dragnea îi bulangiu!“, „Penalii se ajută / Țara nu e mută!“, „Plătesc mult la stat ca să fiu furat!“ și acestea sunt doar câteva dintre sutele de mii de mesaje transmise de românii ieșiți în stradă, timp de aproape o lună de zile, indiferent daca era ger, ploaie sau bătea vântul.

Reacțiile nu au întârziat să apară din toată lumea în ceea ce privește valul de neliniște care s-a lăsat asupra României. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că: „SUA sunt profund îngrijorate de măsurile recente ale Guvernului României, ce subminează statul de drept și slăbesc responsabilitatea pentru fapte penale de natură financiară sau de corupție”. Nici UE nu a stat departe și purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că România a înregistrat un regres în ceea ce privește dovedirea ireversibilității reformelor, ceea ce este posibil să fi afectat șansele de ridicare a Mecanismului de Cooperare și Verificare până la finalul mandatului actualei Comisii Europene. Günter Verheugen, fost comisar european pentru extinderea UE, s-a declarat stupefiat de faptul că PSD-ul, care a câștigat alegerile din 2016, se comportă de parcă i-ar aparține toată țara și încearcă să facă scăpați de urmărire penală peste o mie de politicieni care și-au umplut buzunarele pe spinarea cetățenilor.

DIICOT critică într-un comunicat proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codului Penal arătând că proiectul privind grațierea „poate reprezenta o condiție favorizantă a fenomenului infracțional” și că „nu este întemeiat pe o analiză statistică a numărului de persoane încarcerate în sistemul penitenciar, defalcată pe categorii de infracțiuni”

Cu toate acestea reacțiile celor din PSD, erau: Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat la postul Antena 3 că așteaptă să se calmeze lucrurile și așteaptă „ca cei 95% dintre cei care sunt în piață, care protestează și care au declarat că nu au citit textul ordonanței să facă acest lucru”. Firea a spus că cele afirmate se bazează pe existența unui „studiu care s-a realizat și 95% spun că nu au citit ordonanța de urgență, că nu știu dacă sunt două ordonanțe sau una, care nu știu că proiectul grațierii nu a fost adoptat, ci trimis la Parlament”.

Doar că pentru cei de la putere nu a fost de-ajuns că au scos atâția oameni în stradă au simțit nevoia să îi și ironizeze, după cum ne demonstrează declarația de mai sus.

Concluziile le trage fiecare după cum îi permite judecata, ceea ce s-a întâmplat în România la începutul acestui an poate fi catalogat astfel: „Într-un timp al înșelăciunii, să spui adevărul este un act revoluţionar.” George Orwell

by Laura Irimias

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s